Nie tylko barszcz – jaką zupę na Wigilię podać?
Polska kuchnia to tradycja, smak i naturalne składniki, które razem przekładają się na przepyszne, smaczne dania. W dzisiejszym wpisie skupimy się na kuchni wigilijnej, a zwłaszcza zupach, które warto podać na świąteczny stół. Nie tylko barszcz – jaką zupę na Wigilię podać? Zapraszamy do lektury.
Wigilijny barszcz – czyli klasyk na świątecznym stole
Barszcz to jedno z najważniejszych, wigilijnych dań. Bez niego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. W Delikatesach U Fukiera znajdziecie jedyny w swoim rodzaju barszcz Magdy Gessler, który wyróżnia się głębokim i nasyconym smakiem. Jest to poniekąd zasługa jego wyjątkowego składu, gdyż przygotowano go na naturalnym zakwasie. Oprócz buraków, które są esencją tego dania, dodano do niego wiele aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, majeranek lub pieprz. To właśnie one sprawiają, że zupa finalnie uzyskuje harmonijny smak.
Nie tylko barszcz, czyli co jeszcze można podać na wigilijny stół?
Jeśli szukają Państwo aromatycznych inspiracji na wigilijną zupę, to szczególnie polecamy zupę grzybową. Do jej przygotowania użyto starannie wyselekcjonowanych grzybów pochodzących z klimatycznych, polskich lasów. Co prawda zupa przygotowana jest na bazie bulionu, ale właśnie ten składnik dodaje jej wyjątkowego aromatu. Delikatesy U Fukiera oferują ją w wariancie z nutami czosnku, cebuli, a także kopru. Dodatek tych aromatycznych przypraw sprawia, że “grzybowa od Magdy Gessler” to idealna zupa na wigilię. Jesteśmy przekonani, że spełni ona oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.
Oferta świąteczna Delikatesów obejmuje wiele różnych tradycyjnych zup i dań. Zapraszamy do jej wypróbowania!
Zupy na Wigilię – co jeszcze można serwować na świątecznym stole?
Oprócz barszczu i zupy grzybowej, na wigilijnym stole można postawić wiele innych lokalnych i staropolskich zup. Oto najpopularniejsze z nich:
- Siemieniotka – to tradycyjna, staropolska zupa, która powstaje na bazie siemienia lnianego.
- Moczka – to śląska zupa wigilijna o charakterystycznym, słodkim smaku. Przygotowuje się ją na pierniku, bakaliach i aromatycznych przyprawach.
- Kwaśnica góralska w wersji postnej – to zupa, którą przygotuje się na bazie soku z kapusty kiszonej i wywaru z ryb.
- Zupa migdałowa – powstaje na bazie migdałów i mleka. Dawniej była uważana za danie luksusowe i dość drogie.
- Zupa rybna – przygotowuje się ją na wywarze z rybich głów. Często podaje się ją wraz z filetem rybnym.
Polska kuchnia świąteczna jest niezwykle różnorodna, o czym świadczy szeroka gama tradycyjnych zup, które można podać na wigilijny stół. Delikatesy U Fukiera oferują jedyny i niepowtarzalny catering świąteczny.
Artykuł sponsorowany.
Polecamy także:
Jak dbać o dobrostan psychiczny?
Nie tylko barszcz – jaką zupę na Wigilię podać?