Światowy Dzień Czekolady
Nie ma chyba popularniejszego produktu słodkiego na naszych sklepowych półkach. Trudno też znaleźć kogoś, kto by jej nie lubił. Mamy Światowy Dzień Czekolady – z tej okazji przedstawiamy mało znane ciekawostki i właściwości czekolady.
Światowy Dzień Czekolady – Z czego powinna się składać czekolada?
Warto zwracać uwagę na skład, ponieważ często na półkach sklepowych znajdują się wyroby ledwo czekoladę przypominające. Prawdziwa czekolada ma w swoim składzie miazgę kakaową, cukier, kakao, tłuszcz kakaowy. Dodatkowo może się w nim znaleźć także wanilia dla wzmocnienia aromatu oraz różnego rodzaju bakalie lub inne składniki, którymi producenci kuszą obecnie konsumentów. Jeśli jednak spojrzymy na podstawę produktu, czyli samą czekoladę, ilość tworzących ją składników powinna być jak najmniejsza. Każdy nadmiarowy składnik informuje nas, iż producent próbował zaoszczędzić na produkcji, na przykład zastępując tłuszcz kakaowy emulgatorami (np. emulgator E 476) lub cukier wymienić na tańszy syrop glukozowo-fruktozowy.
Wystrzegajmy się wszelkich sztucznych składników. Chociaż wiemy, że wszystko wokół nas jest tak naprawdę „chemią”, niektóre substancje zawarte w żywności (np. poliglicerol) są zupełnie niepotrzebne i nie znajdują się w typowej diecie zdrowego człowieka. Dlatego podczas zakupów skupiajmy się na wspomnianych już podstawowych elementach prawdziwej czekolady: kakao, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier.
W przypadku czekolady mlecznej skład może zawierać jeszcze dodatkowo tłuszcz mleczny, mleko w proszku, śmietankę w proszku i laktozę. Przy zakupie tej czekolady omijamy takie same substancje konserwujące i spulchniające jak w czekoladzie gorzkiej/deserowej.
Światowy Dzień Czekolady – Czy dzięki czekoladzie można schudnąć?
I tak, i nie. Wszystko oczywiście zależy od częstotliwości jej spożycia oraz rodzaju produktu.
Udowodniono, iż kakao, w które bogata jest czekolada, ma zbawienne działanie na jelita jako naturalny prebiotyk. Stanowi również źródło zdrowego tłuszczu, który wbrew pozorom sprzyja utracie kilogramów. Czekolada wpłynie dobrze na naszą sylwetkę, jednak przede wszystkim ta gorzka. Nie zawiera dodatkowych cukrów, których sporo ma jej mleczny wariant, a zawartość kakao sięga nawet 90%. Wspomniany już tłuszcz kakaowy jest w stanie szybko zaspokoić mały głód, dzięki czemu nawet niewielka porcja pozwala uniknąć dalszego podjadania. Jaka powinna być optymalna ilość spożywanej czekolady, tak by sprzyjała utracie wagi? To maksymalnie 2 kostki dziennie.
Czy czekolada jest zdrowa?
Niektórzy śmieją się, że skoro czekoladę robi się z kakaowca, to przecież jest to sałatka owocowa. Jednak bez względu na dyskusyjność tego stwierdzenia, warto znać zbawienne działanie głównego składnika, jakim jest kakao. Zawiera w sobie cenne antyoksydanty spowalniające starzenie się organizmu, do tego żelazo, potas, cynk, wit. B. Jej spożywanie poprawia koncentrację i umiejętność uczenia się, do tego pobudza (ponieważ w składzie ma także kofeinę). Badania dowodzą, że kakao znacznie zmniejsza ryzyko zawałów serca lub miażdżycy.
Wszystko oczywiście zależy od umiaru w spożywaniu czekolady. Cała tabliczka na raz z pewnością nie pomoże zdrowiu, ponieważ zawiera sporo cukru oraz stanowi dużą dawkę kalorii. Przypominamy także, że czekolada czekoladzie nierówna. Czym innym jest gorzka czekolada z dodatkiem orzechów laskowych (cenne źródło tłuszczu, niska ilość cukru), a czym innym mleczna czekolada z karmelowym nadzieniem, wypełniona ciasteczkami lub chrupkami. Nie warto się oszukiwać, że ten drugi produkt wspomoże odchudzanie i zadba o zdrowie. Tym bardziej nie powinno się czekolady traktować jako lekarstwa ani zamiennika przepisanych przez lekarza leków i suplementów.
Światowy Dzień Czekolady – Historia czekolady
Podczas opisywania historii czekolady znów wracamy do głównego jej składnika czyli kakao. Było ono znane w Ameryce Południowej już w starożytności. Używane przez Azteków i Majów do sporządzania gorzkiego, zimnego napoju, służyło jako element ceremonii religijnych. Piła je także starszyzna i najbogatsi członkowie społeczności, dodając chili i kukurydzę.
Odkrycia geograficzne sprawiły, że kakao powędrowało na dwory europejskie. Początkowo pili je jedynie członkowie rodzin królewskich ze względu na wysoką cenę i mało zachęcające walory smakowe (robiono to głównie dla zwiększenia prestiżu). Później jednak nastąpił spadek cen (wraz ze wzmożonym transportem pomiędzy kontynentami) oraz zaczęto dosładzać napar kakaowy miodem. Wtedy to kakao zaczęło się coraz bardziej rozpowszechniać.
Tabliczkowa forma czekolady jaką znamy dzisiaj, powstała dopiero w XIX wieku. Powstała dzięki wspólnej pracy Casparusa van Houtena i jego syna, którzy opracowali metodę proszkowania nasion kakaowca oraz łączenia miazgi, cukru i tłuszczu w jednolitą masę.
Najciekawsze smaki
Wraz z rozpowszechnieniem się czekolad w tabliczkach producenci zaczęli prześcigać się w wymyślaniu coraz bardziej oryginalnych smaków. Na rynku pojawiają się wręcz kuriozalne oferty. I nie mówimy tu o łączeniu różnych słodkich składników, takich jak na przykład chrupki lub żelki. Poniżej przedstawiamy przykłady dodatków i aromatów czekolad dla odważnych:
– Ogórki konserwowe
– Bekon
– Szarpana wołowina
– Orzeszki ziemne i jalapeno
– Wasabi
– Minimalna ilość świńskiej krwi
– Ser Gouda
– Absynt
– Grzyby shiitake
– Marynowane liście tabaki używanej w cygarach
– Szafran
– Kozi ser
– Pizza
– Marmite (angielska pasta z drożdży piwowarskich o słonym, ciężkim smaku)
– Świerszcze, szarańcza lub skorpiony
– Ziemniaki
– Krążki cebulowe
– Sushi
– Ketchup
Lista jest tak długa, że można przypuszczać, iż czekoladę próbowano już łączyć ze wszystkim. To tylko potwierdza jej wielką popularność i niesłabnącą potęgę związanego z nią przemysłu. Czy czekoladę można jednak wykorzystywać nie tylko do jedzenia?
Nietypowe zastosowania czekolady
Maseczka
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu kakaowego oraz łatwe topnienie czekolada stanowi świetny materiał na maseczki. Ma działanie tonizujące i natłuszczające. Świetnie wygładza zmarszczki i odżywia zmęczoną skórę. Dodatkowo wydzielany przez nią intensywny zapach sprzyja relaksowi podczas zabiegu kosmetycznego.
Masaże
Masaż czekoladą króluje w ofertach salonów kosmetycznych i SPA. Ma działanie uelastyczniające skórę, ujędrniające i świetnie działa na cellulit. Często czekoladę łączy się z łuskami kakaowymi, co daje świetny efekt peelingujący. Niektóre salony dodają aromatyczne olejki do czekolady lub składniki często spotykane w tabliczkach czekolady, np. wanilię lub chilli, dzięki czemu skóra staje się bardziej pobudzona i lepiej wchłania składniki odżywcze. Dostarcza to przy okazji dodatkowych wrażeń zapachowych osobom poddającym się masażowi.
Biopaliwo
Naukowcy podejmują nieustanne próby wynalezienia bardzo wydajnego surowca, który zastąpi gaz lub ropę. Okazuje się, że tłuszcz kakaowy zawarty w czekoladzie jest bardzo wydajny energetycznie, dzięki czemu może pretendować do roli biopaliwa. To jednak wciąż bardzo niepewna kandydatura ze względu na ograniczone źródła kakao na świecie.
Światowy Dzień Czekolady – Zwracaj uwagę na certyfikaty
Jeśli już mowa o źródłach kakao, nie sposób nie wspomnieć o ich wątpliwej etycznie naturze. Obecnie produkcja przeważającej większości kakao na świecie jest szkodliwa dla środowiska ze względu na masowe karczowanie lasów. Dodatkowo wielkie korporacje wykorzystują pracę dzieci oraz nie zapewniają godziwych płac lokalnej ludności pracującej na plantacjach. Intensywna uprawa kakao sprzyja nadwyżkom, co z kolei powoduje dalszy spadek cen. W wyniku tego pogłębia się bieda, brak edukacji wśród dzieci i dewastacja naturalnego środowiska Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Świadomy konsument powinien zatem w choć minimalnym stopniu sprzeciwić się tego typu praktykom. Może to zrobić, wybierając w sklepie produkty oznaczone certyfikatem „Fair Trade”. Oznaczenie przyznawane jest jedynie produktom ze źródeł szanujących prawa człowieka i neutralnych dla środowiska. Zatem jeśli chcemy, aby wydawane przez nas pieniądze nie przyczyniały się do nieetycznych praktyk, zastanówmy się dobrze podczas wyboru słodyczy.