Co nam dają warzywa i owoce?
Co nam dają warzywa i owoce? Wzrost i rozwój
Owoce i warzywa bogate są w witaminę A, magnez, żelazo i kwas foliowy, które wzmacniają odporność, pomagają chronić się przed chorobami obecnie i w przyszłości (Xin 2016).
Dłuższe życie
Ludzie, którzy jedzą sporo warzyw i owoców, żyją dłużej niż osoby na innej diecie, czego dowodzą szeroko zakrojone badania przeprowadzone w 10 europejskich państwach (Leenders et al., 2013).
Wsparcie zdrowia psychicznego
Spożywanie 7-8 porcji warzyw i owoców dziennie (to więcej niż standardowa zalecana dawka co najmniej 5 porcji) związane jest ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na depresję i nerwicę lękową (Conner, 2017).
Co nam dają warzywa i owoce? Silne serce
Błonnik i antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach mogą zapobiegać chorobom związanym z układem krwionośnym. W konsekwencji znacznie przyczyniają się do zachowania zdrowego, silnego serca. (Wang, 2014, Collese 2017, Miller 2017, Aune 2017).
Obniżone ryzyko nowotworów
W 128 z 156 przeprowadzonych badań dietetycznych dowiedziono, że spożywanie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko zachorowania na różne typy nowotworów. Między innymi nowotwory płuc, jelita grubego, piersi, szyjki macicy, przełyku, jamy ustnej, żołądka, pęcherza moczowego, trzustki oraz jajników (Boffeta 2010).
Obniżone ryzyko otyłości
Naukowcy zaobserwowali obniżoną ilość przypadków otyłości i nadwagi w grupach, które na co dzień spożywają odpowiednie ilości warzyw i owoców (Ledoux 2011, Schwingshackl 2015).
Co nam dają warzywa i owoce? Mniejsze ryzyko cukrzycy
Systematyczne badania i metaanaliza dowiodły, iż spożycie większej ilości owoców i zielonych warzyw liściastych miało związek ze znacznym obniżeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Na każde 0,2 porcji/dzień spożycia warzyw, odnotowano spadek ryzyka cukrzycy o 13% (Li 2014).
Ochrona jelit
Dieta bogata w owoce, warzywa i inne roślinne produkty spożywcze bogate w błonnik zwiększa różnorodność flory bakteryjnej jelit. Przyczynia się też do wzrostu liczby bakterii produkujących substancje antyzapalne, co wiąże się z lepszym metabolizmem. Zaobserwowano również, iż zwiększone spożycie owoców i warzyw obniżało ryzyko wystąpienia uchyłkowatości jelit. Zmniejszyła się też ilość innych problemów jelitowych takich jak gazy, zaparcia oraz biegunka (Klimenko 2018, Maxner 2020).
Lepsza odporność
Odpowiednie dawki owoców i warzyw mogą zredukować siłę niektórych chorób zakaźnych. Pomimo iż nie chronią przed wirusami takimi jak COVID-19, powrót do zdrowia po chorobie przebiega sprawniej u osób stosujących dietę bogatą w owoce i warzywa. (Chowdhury 2020)