Czy herbata może być szkodliwa?
15 grudnia obchodzimy Święto Herbaty. Z tej okazji przytaczamy kilka faktów o tym naparze. Czy herbata może być szkodliwa? Kiedy działa prozdrowotnie, a kiedy należy na nią uważać?
Czy herbata może być szkodliwa? – Herbata z cytryną
Na początku rozprawmy się z popularnym mitem, jakoby herbata z cytryną miała szkodliwy wpływ na nasz organizm. W wyniku badań przeprowadzanych na żywności i napojach, pojawiła się informacja, głosząca że glin zawarty w herbacie doskonale się wchłania przy udziale cytryny. Sok z tego cytrusa powoduje bowiem przekształcenie pierwiastka w cytrynian glinu o wiele lepiej metabolizowany przez ludzkie ciało. Z kolei nadmiar glinu prowadzi do uszkodzeń mózgu i neurodegeneracji. Może odkładać się w różnych organach (np. w płucach).
Jednakże naukowcy przypominają, że w herbacie znajdują się śladowe ilości tego pierwiastka. Nawet dobrze przyswajalny, nie ma znaczącego wpływu na organizm, chyba że herbatę pijemy non stop. Dodatkowo, w żołądku (kwaśne środowisko) glin przekształca się w dobrze przyswajalny chlorek, nawet jeśli nie dodajemy kwasku do herbaty. Ostatecznie metabolizowany jest przez wątrobę w takiej właśnie formie. Jeśli jednak koniecznie chcemy zredukować przyjmowaną ilość glinu, po prostu szybciej wyciągajmy z wody torebkę z liśćmi. Wówczas znacznie skracamy czas wydzielania się wszystkich substancji obecnych w herbacie.
Gorąca herbata może być rakotwórcza
Gorąca herbata może zwiększać ryzyko nowotworów. WHO przeprowadziło badania dotyczące wpływu picia herbaty na zdrowie i uzyskało zaskakujące wyniki. Okazuje się, że picie gorącego naparu (powyżej 60 stopni Celsjusza) znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wprawdzie w badaniu nie wzięto pod uwagę dodatkowych czynników (np. styl życia, stosowane używki), jednak odnotowany wzrost zachorowań był bardzo znaczący. W konsekwencji można przyjąć, że należy zwracać zwiększoną uwagę na temperaturę spożywanych napojów. Choć niektórzy preferują niemal wrzące płyny, cierpi na tym uszkadzana za każdym razem tkanka przełyku. Jeśli regularnie musi się ona odbudowywać po oparzeniach, w końcu może dojść do niekontrolowanego rozrostu komórek.
Czy herbata może być szkodliwa? Na co uważać?
Nie każdy powinien pić herbatę. Okazuje się, że osoby o wrażliwym żołądku, chorujące na wrzody powinny wystrzegać się tego napoju. Choć na wiele dolegliwości może działać terapeutycznie, wykazano, że jest również w stanie podrażniać układ pokarmowy. Jeśli jednak pomimo przeróżnych dolegliwości chcemy nadal cieszyć się smakiem herbaty, wybierajmy jej najdelikatniejsze odmiany, na przykład herbatę białą. Warto też przekonać się do naparów ziołowych lub po prostu bardzo krótko parzyć torebki we wrzątku dla uzyskania delikatniejszej wersji napoju.
Wszelkie herbatki ziołowe też należy stosować z umiarem. Zawsze czytajmy etykiety, konsultujmy działanie ziół z lekarzem, szukajmy dodatkowych informacji w internecie. Niektóre zioła mogą wpływać pozytywnie na nasze zdrowie, inne znów zaszkodzą. Wszystko zależy od naszego wieku, wrażliwości organizmu, chorób z jakimi się zmagamy itp. Uważajmy przede wszystkim na napary z dziurawca, żywokostu, senesu. Nie należy też przesadzać z ilością – spożycie zarówno różnych odmian herbat jak i naparów ziołowych nie powinno przekraczać więcej niż dwóch szklanek dziennie. W przeciwnym wypadku dostarczamy wątrobie sporej ilości substancji, które należy metabolizować. Na dłuższą metę może to spowodować przeciążenie tego organu. Najkorzystniejsza i najbardziej bezpieczna będzie dla organizmu zwykła, czysta woda.