HomeEkoNapoje na przeziębienie i grypę

Napoje na przeziębienie i grypę

Napoje na przeziębienie i grypę

Napoje na przeziębienie i grypę

Jesień już w pełni a wraz z nią sezon grypy i przeziębienia. W tym czasie zawsze szukamy skutecznych specyfików wspomagających odporność i przyspieszających zdrowienie. Jakie są najlepsze napoje na przeziębienie i grypę?

Najlepsze napoje na przeziębienie i grypę

Choć nowoczesna medycyna proponuje nam szereg leków poprawiających samopoczucie w trakcie choroby, nie każdy ma ochotę na to, by z nich korzystać. Faszerowanie się chemią nie ma wielkiego sensu w przypadku grypy i przeziębienia, ponieważ rzadko jest w stanie je skrócić lub wyleczyć. Leki w większości przypadków tylko łagodzą objawy, dając złudne wrażenie ozdrowienia. Uważajmy na to, szczególnie w przypadku grypy, która niedoleczona, może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Jak jednak skutecznie i naturalnie bronić się przed chorobami lub wspomagać organizm, jeśli już zachorujemy? Z pomocą przychodzą różnego rodzaju herbaty i napary, które w chłodnym okresie jesienno-zimowym chętniej spożywamy. Przedstawiamy kilka skutecznych napojów wspomagających naszą walkę z przeziębieniem i grypą.

Najlepsze napoje na przeziębienie i grypę

 

Napój imbirowy

Imbir znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i rozgrzewających. Jeśli czujemy, że zbliża się choroba, warto zetrzeć łyżkę stołową imbiru, po czym zalać wrzątkiem (ok. 2 szklanki). Następnie gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po lekkim ostudzeniu przelać do termosu i pić w małych ilościach przez cały dzień. Warto wspomnieć, iż w przypadku wysokiej gorączki lepiej powstrzymać się od spożywania imbiru, bo może on nas jeszcze dodatkowo rozgrzać.

Czarny bez

Owoce czarnego bzu w swojej świeżej lub zasuszonej formie są toksyczne. Jeśli jednak zalejemy susz wrzątkiem, następuje dezaktywacja niebezpiecznych substancji i możemy korzystać z dobroczynnych właściwości tej rośliny. Udowodniono, iż picie naparów z czarnego bzu przyspiesza zmniejszenie się objawów grypy nawet o 3 dni. Wystarczy jedna łyżka suszonych owoców na szklankę gorącej wody. Przykrywamy naczynie na około 15 minut i po tym czasie cieszymy się naparem pełnym właściwości napotnych oraz zwalczającym zarazki.

Herbata z pieprzem

Jeśli mowa o remediach na przeziębienie, najczęściej przychodzi nam do głowy czarna herbata z miodem i cytryną. To jednak nie do końca dobry wybór. Fakt, cytryna zawiera sporo witaminy C, a miód od lat znany jest ze swojego wspomagania odporności. W połączeniu z gorącą herbatą składniki te mogą jednak utracić swoją skuteczność. Wciąż trwa także debata nad bezpieczeństwem łączenia cytryny i herbaty (glin występujący w śladowych ilościach w herbacie może przekształcać się w łatwo przyswajalny cytrynian glinu). Jak zatem przekształcić ten napój, by jak najlepiej służył odporności? Zamieniając dodatki na pieprz cayenne. Ma on ogrom dobroczynnych właściwości, m.in. dzięki wysokiej zawartości witamin i przeciwutleniaczy. Wzmacnia odporność, obniża ciśnienie, poprawia metabolizm i wzmaga regenerację organizmu. Dobrze jest pić go z zieloną herbatą, która również bogata w antyoksydanty.

Mleko z czosnkiem

To mikstura przygotowana jeszcze przez nasze babcie. Jeszcze zanim dowiedziono naukowo leczniczych właściwości czosnku, sprawdzało się picie tej mieszanki. Mleko wspomaga odbudowę śluzówki stanowiącą barierę przez zarazkami. Czosnek ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Całości dopełni jeszcze dodatek bogatego w witaminy miodu. Ilość składników dobieramy w zależności od preferencji smakowych – dla niektórych ta mieszanka jest bowiem nie do przełknięcia. My jednak polecamy jej picie za każdym razem, gdy czujemy, że dopada nas przeziębienie.

Mikstura cytrynowo-czosnkowo-miodowa

Może nie jest to ciepły napój, jednak zawsze można go delikatnie podgrzać. Ta mieszanka to istna bomba witaminowa, którą polubią także dzieci. W czystym słoiku należy umieścić szklankę miodu (może być podgrzany, ale maksymalnie do 40 stopni), następnie dodać sok z 3 cytryn wraz z miąższem oraz 10 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki. Mieszanka jest idealna do spożycia po około 3 dniach. Przechowywać ją można nawet do trzech tygodni. W okresie obniżonej odporności zażywać jedną łyżkę dziennie. W czasie przeziębienia można przyjąć nawet 3 łyżki dziennie.

Zwykła herbata, ale ze wspomaganiem

Czarną herbatę też można przekształcić w typowy antychorobowy wspomagacz. To jej „zimowa” wersja, z licznymi dodatkami i przyprawami odpowiednio wspomoże odporność. Wystarczy dodać do niej cynamon, goździki i sok z malin. Niektórzy dorzucają także odrobinę kurkumy oraz pierzgę. Dzięki tym składnikom można cieszyć się smakiem ulubionej herbaty i jednocześnie wspomagać odporność.

Najlepsze napoje na przeziębienie i grypę – najprostsze sposoby

Zdarza się, że zarazki atakują tak silnie, iż żaden magiczny napój nie pomoże. Uderza przeziębienie lub grypa. Wzrasta temperatura, dokuczają nam bóle gardła i zatok. Odczuwamy ogólne rozbicie, ból mięśni i spadek sił. Pamiętajmy wówczas, jak ważne jest picie… czystej wody. Jest wszakże niezbędna do życia, a dobrze nawodniony organizm, to silniejszy organizm. Wspomaga regenerację śluzówek i ma ogromne znaczenie dla zachowania sił, gdy pojawia się gorączka. Przygotowując skomplikowane mikstury o dziwnym niekiedy smaku, nie zapominajmy o podstawowym wzmacnianiu się poprzez picie zwykłej wody.

Zmiana czasu a zdrowie

Dlaczego polska żywność jest najlepsza?

Alopecia – czym jest ta tajemnicza choroba?

Komentarze

Zostaw komentarz

pl_PLPolish